Tätä liikettä jokaisen toimistyöläisen tulisi tehdä päivittäin!

Syväkyykky

Liike on mitä mainiointa lääkettä kehon jumeihin ja särkyihin. Suurin osa toimistyöläisten jumeista johtuu usein kolmesta asiasta (tai kaikista niistä):

1 Runsaasta paikallaan olosta
2 Yksipuolisesta kuormituksesta ja työasennoista
3 Heikoista lihaksista

Runsas paikallaan olo on kaikkien toimistotyöläisten suurin haaste istuitpa tai seisoitpa sitten työpöytäsi ääressä. Pitää oikeasti tehdä töitä sen eteen, että muistaa säännöllisesti irrottautua koneen äärestä, liikuskella ja liikutella kehoa.

Tiesitkö, että esimerkiksi istumisen osittainen vaihtaminen kevyeen liikuskeluun alentaa jopa 40 prosenttia ennenaikaista kuoleman riskiä?

Jos teet tällä hetkellä töitä 8 tuntia istuen ja muutat sen 4-6 tuntiin, saat muutoksesta yhtä suuret hyödyt kuin lisäisit liikuntaa 30 minuuttia lisää joka päivä.

Paikallaan olon lisäksi yksipuoliset työasennot ja kuormitus saattavat vaivata kehoasi. Jos teet tällä hetkellä paljon etätöitä kotona, voi olla että ergonomiasta ei ole sitä pienintäkään tietoa, joka olisi oman työpisteen ääressä.

Itse ainakin havahdun röhnöttämästä usein ties mistä asennosta kotitoimistolla, jos en tee töitä lattialla.

Kyllä! Luit oikein! Lattialla.

Lattialla työskentelen usein paremmassa asennossa, koska teen töitä syväkyykyssä ja nostan koneen pienen rahin päälle.


Miksi syväkyykky on niin tärkeä liike?

Jos valitsisin yhden liikkeen, jota jokaisen (varsinkin toimistotyöläisen) pitäisi tehdä joka ikinen päivä, se olisi ehdottomasti syväkyykky.

Varsinkin toimistotyöläiselle syväkyykky on erinomaista liikettä sekä selälle että lantiolle, jotka joutuvat tuolilla paikoillaan istuessa koville. Ja sanalla koville tarkoitan sitä, että ne ovat passiivisessa tilassa paikallaan, joka on tunteja jatkuessaan kova kuormitus keholle.

Minun tapani yhdistää syväkyykkäily työntekoon kotitoimistolla voi olla tottumattomalle aivan liian raskas. Tänä päivänä ei ole nimittäin mikään itsestään selvyys, että tottumaton pääsee edes syväkyykkyyn. Syystä ja toisesta.

Mutta onneksi syväkyykkyä ja siihen pääsyä voi harjoitella kuten mitä tahansa muutakin asiaa.

Jos haluaisit yhdistää työntekoon syväkyykyn kuten minä, vaihda minun tietokoneen alla käyttämäni rahi oman pepun alle ja istu siinä hieman kevennetyssä versiossa ensin, lantio auki. Tietokoneen voit nostaa vaikka sohvapöydälle kotitoimistolla.

Aloita pienistä pätkistä, älä innostu istumaan siinäkään liian pitkiä aikoja kerrallaan.


Näin aloitat syväkyykyn harjoittelun!

Syväkyykkyä voi harjoitella myös erilaisin variaatioin yhdistämällä sen harjoittelua joko omiin treeneihin tai taukojumppaan toimistolla.

Itse tykkään kovasti tästä variaatioista, jossa voi yhdistää liikkuvuutta ja hallintaa yhteen.

Tee liike rauhallisesti hyvällä tekniikalla:

👉 ota leveä haara-asento. Käsillä kiinni jaloista (jos menee niin ihan varpaiden alta, mutta tarvittaessa ylempää)
👉 istu rauhallisesti alas jalkojen väliin. Polvet samaan suuntaan varpaiden kanssa. Kädet voi hieman auttaa jalkojen ohjaamisessa oikeaan suuntaan.
👉 Pakarat ja keskivartalo aktiivisia. Voit alhaalla kuvitella röyhistäväsi rintaa ylös.
👉 Palaa rauhallisesti takaisin yläasentoon ja ojenna jalat. Älä lyö polvia yli lukkoon hallitsemattomasti!


Lopuksi annan sinulle pienen haasteen:

Harjoittele syväkyykkyä päivittäin näiden vinkkieni avulla kahden viikon ajan.

Käy syväkyykyssä päivän aikana yhteensä 30 kertaa valitsemallasi tyylillä. Jos istut paljon jaa kokonaismäärä päivän ajalle tasaisesti.

Voit aloittaa lyhyestäkin ajasta, oman kuntotasosi mukaan. Pääasia, että käyt syväkyykyssä. Ja muista, että myös kevennetty versio lasketaan.

Kerro mitä muutoksia kropassasi huomaat. Laita viestiä sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa.


MITÄ MIELTÄ OLIT KIRJOITUKSESTA?

JOS TYKKÄSIT KIRJOITUKSESTANI JA KOIT SAANEESI SIITÄ APUA, OLISIN ILOINEN KUN JAKAISIT SEN MUILLEKIN TOIMISTOTYÖLÄISILLE.