4 liikkeen virkistävä taukojumppa istumatyöläiselle

Istumatyöläisen taukojumppa

Millainen taukojumppaaja Sinä olet? Vai oletko ollenkaan?

Inspiraation tähän blogipostaukseen sain, kun muistelin vanhaa keskustelua erään tuttavani kanssa. Tuttavani intoutui kertomaan minulle, että oli alkanut taukojumppaamaan julkisesti työpaikallaan. Siis julkisesti! Ja ilman ohjausta.

Se oli iso juttu! Ennen hän saattoi nimittäin käydä juomapulloa täyttäessään erikseen vessassa ihan vain sitä varten, ettei hän kehdannut työkavereiden edessä vetää yksin taukojumppaa.

Pari kyykkyä pytylle ja menoksi, oli hänen juttunsa.

Muistan itsekin, kun jouduin vielä muutama vuosi sitten Jyväskylän yliopiston luennolla selittelemään repussani ollutta hierontapalloani ja jumppakuminauhaa luentokavereille. Pitkät edestakaiset matkat ja luentopäivät päälle saivat jumppapirkon kiemurtelemaan jo ensimmäisen puolen tunnin jälkeen siihen malliin, että oli pakko tehdä taukojumppaa luennon aikana.


Taukojumppaa ei tarvitse hävetä, sillä se on yksi tärkeimmistä keinoista huoltaa kehoa päivän aikana. Passiivinen ja runsaasti paikallaanoloa sisältävä elämäntyylimme on nimittäin ihan todellinen uhka hyvälle tuki- ja liikuntaelimistön kunnolle. Nykyään suurin osa valveillaoloajastamme kuluu paikallaan, joko istuen, seisten tai maaten. Pitkä yksipuolinen paikallaanolo kuormittaa kuitenkin kehoa, heikentää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jäykistää niveliä ja lisää muun muassa selkävaivojen, 2. tyypin diabeteksen ja valtimosairauksien riskiä.

Hyvä tuki- ja liikuntaelimistön kunto koostuu tarkalleen ottaen:

👉 riittävästä notkeudesta ja nivelten liikelaajuudesta (ei maksimaalisesta)
👉 lihaskestävyydestä ja
👉 voimasta.

Hyvää tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa voisi verrata pystyssä pysyvään telttaan. Pysyäkseen pystyssä se tarvitsee tukea ja liikkuvuutta optimaalisessa suhteessa. Jos joku teltan naruista kiristää liikaa, se tarkoittaa, että jossain toisaalla on naru löysällä ja liikettä on liikaa. Kun tasapaino ei ole enää kunnossa, on hyvin todennäköistä, että teltta jossain vaiheessa romahtaa.

Hyvä tuki- ja liikuntaelimistön kunto auttaa muun muassa:

👉 ennaltaehkäisemään loukkaantumisilta ja rasitusvammoilta
👉 ennaltaehkäisee puolierojen syntymistä
👉 palautumaan
👉 parantaamaan suorituskykyä
👉 tekee liikkumisesta taloudellista ja optimaalista


Keho kaipaa liikettä päivittäin!

Hyvä ja laadukas taukojumppa voi olla lyhytkin täsmäjumppa, kunhan se tulee tehdyksi säännöllisesti. Kokosin tähän blogipostaukseen esimerkiksi neljä yksinkertaista toimistotyöläisille suunnattua taukojumppaliikettä.

Toimistotyöläisen kannalta kriittisiä paikkoja ovat niska, hartiat, rintaranka ja lantio. Näillä 4 liikkeelle teet täsmäiskun juuri noihin alueisiin, jotta vältät kehon epätasapainosta johtuvat tyypilliset ryhtivirheet.

Toista kutakin liikettä 2 x 10 kertaa. Toispuoleisissa liikkeissä, toista molemmille puolille erikseen 2 x 10.

Hyviä taukojumppahetkiä <3


Niskan pidennys

Seiso selkä seinää vasten. Nyökkää kevyesti leukaa sisäänpäin. Takaraivo venyy samalla seinää vasten pitkäksi ja leuan alle muodostuu pieni kaksoisleuka.

Ojenna pää eteen siten, että selkä ja hartiat pysyvät seinässä kiinni.

Rintarangan avaus olkapään kierrolla taitossa

Seiso lantionlevyisessä haara-asennossa. Taita lantiosta selkää kevyesti eteenpäin ja nojaa käsillä reisiäsi vasten.

Avaa toinen käsi sivukautta niin pitkälle kuin liikkuvuutesi sallii. Älä anna alavartalon liikkua. Kierrä käsi olkapäästä vielä selän taakse.

Palauta käsi ensin ylös kohti kattoa ja sen jälkeen takaisin keskelle.

Kyykky ylävartalon kierrolla

Seiso lantionlevyisessä tai hieman leveämmässä haara-asennossa. Tuo kädet hartioiden päälle ristiin. Tiivistä keskivartalo.

Vie lantio taakse ja kyykisty alas. Tule niin syvälle kuin hallitset asennon.

Palaa rauhallisesti ylös. Kierrä lopuksi ylävartaloa sivulle. Palaa ensin keskelle ennen kuin kyykistyt uudelleen alas.

Lonkan pyöritys

Nosta toinen jalka ylös koukussa. Ota tarvittaessa kiinni työpöydästä tai seinästä, jotta säilytät tasapainon.

Seiso vahvasti tukijalan päällä. Säilytä lantio keskivartalon avulla suoraan eteenpäin kun lähdet pyörittämään lonkkaa. Pyöritä jalkaa lonkasta ympäri polvi koukussa mahdollisimman isossa kaaressa.

Muista vaihtaa suuntaa ennen kuin vaihdat jalkaa.


MITÄ MIELTÄ OLIT KIRJOITUKSESTA?

JOS TYKKÄSIT KIRJOITUKSESTANI JA KOIT SAANEESI SIITÄ APUA, OLISIN ILOINEN KUN JAKAISIT SEN MUILLEKIN