Oletko ehtinyt kokeilemaan jo uutta kehonhuoltovälinettä, lihashuoltovasaraa? Itse en ollut aiemmin testannut lihashuoltovasaraa, mutta sain mahtavan tilaisuuden testailla laitetta Anna.fille. Tästä intoutuneena päätin tämän kertaisessa blogipostauksessa vertailla hieman erilaisia kehonhuoltomenetelmiä: foam rollingia ja lihashuoltovasaraa. Molemmat ovat siitä hyviä kehonhuoltovälineitä, että niitä on helppo käyttää itse kotonakin. Foam rollerista on jo ehtinyt kerääntymään jonkin verran tutkimustietoa,…
Lupasin jokin aika sitten kirjoittaa rakkaasta lajista, kahvakuulasta. Aloitetaan vähän tällaisella yleiskatsauksella ja helpolla kolmen liikkeen pikatreenillä kotona. Ohjasin monta vuotta kahvakuulatreenejä Helsingin yliopiston liikuntapalveluilla, Unisportilla. Kahvakuulan lisäksi ikävöin kaikkia ihania kahvakuulailijoita noilta ajoilta. Parhaimmillaan taisin ohjata viisi tuntia viikossa kahvakuulaa ja aina se oli yhtä upeaa. Siihen lajiin en ole kyllästynyt koskaan. Suurin syy,…
Ihan ensimmäisenä haluan kysyä sinulta: Millaista kannustusta olet saanut neuvolasta omasta hyvinvoinnista ja palautumisesta huolehtimiseen? Oletko saanut myös selkeitä ohjeita, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miksi se on tärkeää? Onneksi olkoon, jos olet saanut! Minä en. Tämä on ehkä se suurin syy, miksi olen aikoinaan alkanut kaivamaan enemmän tietoa raskauden aikaisesta liikunnasta ja synnytyksestä palautumisesta….
Rutiinit saattavat joskus tuntua tylsiltä. Rutiineissa on kuitenkin ruutia, sillä ne luovat turvallisuuden tunnetta ja tasapainoa elämään. Vuorotyöläisten saattaa olla erityisen vaikea löytää omia rutiineja, kun työvuorot vaihtelevat ja sekoittavat pakkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö niitä kannattaisi yrittää itselleen luoda. Jos mietitään treenien näkökulmasta, rutiinit helpottavat suunnittelemaan arkea siten, että treenaamiselle jää ylipäätään aikaa…
Rakastan kuunnella muiden äitien kertomuksia omasta raskausajastaan. Toisten kokemuksista voi oppia ihan mielettömästi sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Kuten totesin aiemmassa blogikirjoituksessa ennen ja jälkeen synnytyksen voimassaolevat liikkumisen suositukset ovat kovin ympäripyöreitä, osittain, koska laadukas spesifi tutkimustieto puuttuu. Tämän takia omat tuntemukset ja kokemukset ovat äärimmäisen tärkeitä erityisesti raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Tässä postauksessa annan ihanan…
Yksi kuumimmista raskausajan liikuntaan liittyvistä kysymyksistä on ”Kuinka nopeasti liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen?”. Jos et jaksa lukea blogipostausta loppuun asti perusteluineen, tiivistäisin vastaukseni näin: ” Liikkumaan voit lähteä heti. Treenaamaan pikku hiljaa, kun sinusta tuntuu, että olet palautunut ja saanut luvan neuvolasta. ” Toivottavasti jaksat lukea kuitenkin hieman pidemmälle, koska on tärkeää tietää myös,…
Millainen taukojumppaaja Sinä olet? Vai oletko ollenkaan? Inspiraation tähän blogipostaukseen sain, kun muistelin vanhaa keskustelua erään tuttavani kanssa. Tuttavani intoutui kertomaan minulle, että oli alkanut taukojumppaamaan julkisesti työpaikallaan. Siis julkisesti! Ja ilman ohjausta. Se oli iso juttu! Ennen hän saattoi nimittäin käydä juomapulloa täyttäessään erikseen vessassa ihan vain sitä varten, ettei hän kehdannut työkavereiden edessä…
Vaikka olen selvinnyt kohtuullisen vähillä vaivoilla molemmissa raskauksissa, muistan silti kirkkaasti ensimmäisestä raskaudesta sen hetken, kun raskauspahoinvointi ensimmäisen kerran yllätti minut. Makasin kotisohvalla valkoisena kuin lakana. Minulla oli aikaa tunti ennen kuin pitäisi lähteä vetämään illan jumppatunteja. Pieni kylmä hiki valui otsaa pitkin, miten ihmeessä selviäisin jumpan läpi hengissä ja vielä hymyilemällä? Elimme tuolloin alkuraskauden…
Oletko haaveillut aloittavasi juoksuharrastuksen? Kävelijästä juoksijaksi siirtyminen vaatii malttia, sillä elimistö tarvitsee aikaa sopeutuakseen uudenlaiseen ärsykkeeseen. Juoksussa kehon painon vaikutus moninkertaistuu iskutuksen seurauksena. Tuki- ja liikuntaelimistön pitää olla vahvassa kunnossa ottamaan tuota iskutuksen aiheuttamaa kuormitusta vastaan. Sen lisäksi hyvä juoksutekniikka auttaa taloudellisen ja turvallisen juoksutyylin löytämisessä. Hyvä juoksutekniikka ei kuitenkaan kehity yhdessä yössä, vaikka juoksu…
Hämmentävätkö erilaiset kuntoilutermit? Erilaiset liikuntatrendit nostavat esille aika ajoin termejä, jotka saattavat hämmentää kuntoilijaa ja tekevät kuntoilusta vaikeampaa kuin se oikeastaan on. Tässä postauksessa halusin avata sinulle kolmea kestävyysharjoitteluun liittyvää kirjainlyhennettä, jotta osaat valita itsellesi sopivan ja mielekkään kuntoilutavan. Aloitetaan HIT-harjoittelusta, suomalaisittain maksimikestävyysharjoittelusta. HIT-harjoittelulla tarkoitetaan maksimaalista kovatehoista maksimikestävyysharjoittelua. Lyhenne tulee sanoista Hard Intensity Training. Maksimaalinen…